Duurzame houten villa Amsterdam-Noord

Met een schets en een heel duidelijke visie kwam de opdrachtgever naar ons toe. Het moest een duurzaam houten woonhuis worden. Op een mooie plek in Amsterdam noord, aan de Noorder IJdijk had ze een kavel weten te bemachtigen voor haar gezin. Een droomlocatie voor eenieder die landelijk wil wonen, maar de stad nog niet achter zich wil laten.

Of we haar ideeën om konden zetten naar goede bouwkundig tekeningen. Het ontwerp was zo vriendelijk dat wij geen moment aarzelden. Samen hebben we het ontwerpproces verder uitgedacht. Dat bleek nog niet zo simpel, een eigen huis bouw je ten slot maar 1x in je leven (hoogst waarschijnlijk), dus elke beslissing werd goed afgewogen. Maar na flink wat maanden schaven en bijstellen was het ontwerp klaar.

Het huis krijgt een mansarde kap van zwart gebrande houten delen, die doorlopen in de gevel. Het branden van hout is een van oorsprong Japanse techniek om hout te verduurzamen; de verkoolde laag biedt weerstand tegen weersinvloeden. Doordat de zijgevels ook van zwart houten delen zijn opgetrokken krijgt het een stoere uitstraling met een knipoog naar een schuur. De kopgevel wordt van accoya hout en met behulp van een lamellen structuur kan er met het licht binnen gespeeld worden. De constructie bouwen we ook van hout met de balken en spanten in het zicht. De isolatie zal van een duurzaam materiaal zijn, een homatherm of een vlas, of een cellulose. Voor een prettig binnenklimaat, voeren we de constructie dampopen uit en passen we aan de binnenzijde leerstuk toe.

Het wordt een heerlijk huis op een heerlijke plek en wij kunnen niet wachten om de detaillering verder uit te werken. Want we zijn er nog lang niet. De kozijnen, de trap, de keuken, de badkamer, alles gaan we tot in de puntjes uittekenen en bedenken. Een superuitdaging!